Tämä sovellus on kokeellinen visualisointi Tampereen kaupungin avoimena julkaisemasta vuoden 2014 talousarviosta. Sovellus on toteutettu kilpailutyönä Apps4Pirkanmaa-kilpailuun.
Visualisointialgoritmi on muunnelma Mike Bostockin interaktiivisesta Reingold-Tilford-puusta ja itse konseptiin otin vaikutteita tästä budjettivisualisoinnista. Pienellä työllä se soveltuu minkä tahansa hierarkisen budjettidatan visualisointiin. Jos huomaat visualisoinnissa virheitä tai muuta parannettavaa, voit lähettää siitä minulle palautetta sähköpostitse.
Jussi Lyytinen
jussi.lyytinen@susten.fi
Ympyröiden koot havainnollistavat kyseisen meno- tai tuloerän suhteellista kokoa ja niitä klikkaamalla saat esiin mielenkiintoisia yksityiskohtia kyseisen erän muodostumisesta. Alle 5000 euron meno- tai tuloeriä ei näytetä visualisoinnissa lainkaan. Suluissa oleva prosenttiluku kertoo paljonko erä on muuttunut edellisen vuoden talousarviosta.
Tampereen kaupungin toiminta on organisoitu tilaaja-tuottajamallin mukaisesti. Tästä syystä sekä talousarviot että varsinaiset tilinpäätökset sisältävät runsaasti kaupungin sisäisiä liiketapahtumia. Kahden sisäisen yksikön välinen liiketapahtuma näkyy kirjanpidossa kahteen kertaan - palvelun tai tavaran tuottajan puolella myyntitulona ja vastaavasti tilaajan puolella ostokuluna. Tässä visualisoinnissa tällainen rahan siirtäminen taskusta toiseen on jätetty yksinkertaisuuden vuoksi kokonaan huomioimatta.
Yllämainitun seurauksena menot näkyvät tässä visualisoinnissa siellä missä ne tuotetaan. Esimerkiksi lukio-opetuksesta aiheutuviksi menoiksi on tässä visualisoinnissa raportoitu 18,9 miljoonaa euroa. Tässä summassa ei ole kuitenkaan huomioitu vuokrista, rakennuksien ylläpidosta tai vaikkapa ateriapalveluista muodostuvia kustannuksia sillä nämä palvelut tuotetaan Tampereen sisäisissä liikelaitoksissa. Näiden palveluiden tuotannosta aiheutuvat kustannukset näkyvät siis liikelaitosten menoissa.